søndag den 28. januar 2007

Krimiens kontrol af kaos

I Morgenavisen Jyllands Postens Kulturtillæg for fredag d. 26. januar bringes der et interview med den britiske kriminalforfatterinde P. D. James. Interviewet foregår på Hotel Skt. Petri i København, og journalist Jesper Stein Larsen interviewer en veloplagt James.

I løbet af samtalen kommer de ind på flere emner med relation til "the grand old lady's" værker. James sammenholder selv hendes egne krimier med Agatha Christies. Christie var jo netop en af alle tiders største, engelske kriminalforfatterinde, og i sin levetid bar hun titlen som ukronet dronning af den kriminelle verden. Men James konkluderer, at hendes stil er mere moderne end Christies. Nok skriver de begge i den stramme stil, hvor krimien følger et strengt mønster, så der er en gennemtrængende orden på alting. Men hvor man efter at have læst en roman eller novelle af Agatha Christie blot er blevet underholdt og ikke får tilføjet nogen ny livsklogskab, så forsøger James at ændre sin læsers verden lidt med hver bog. Dette betyder dog ikke, at hendes største mål ikke stadig er at underholde læseren. Men hver bog forsøger at sætte fokus på et specielt emne. Alligevel undgår hun bevidst enhver form for løftet pædagogisk pegepinger, for den slags tror hun kategorisk ikke på. Den endelige stillingstagen lades helt op til læseren.

I interviewet spørges P. D. James også om, hvorvidt hun i dag selv læser andre kriminalforfattere, og her nævner hun vennen Ian Rankin med hans romaner om politidetektiven Rebus. Men når hun selv skal hente inspiration bliver det fra henholdsvis Graham Greene, Evelyn Waugh, Jane Austen og Dorothy L. Sayers.

Det kommer også frem, at James bruger megen tid på at sætte sig ind i detaljer forud for tilblivelsen af en ny roman. Hun kan godt lide at have detaljerne på plads, så f.eks. dødsårsagen er autentisk og lignende. Hun besøger de steder, hun skal skrive om, mange gange og medbringer altid en fotograf, som tager billeder for hende.

Til sidst kommer det dog frem, at James ikke er særlig tilfreds med de filmatiseringer, som britisk fjernsyn har lavet af hendes bøger. Her skinner den perfektionistisk krimiforfatterinde igennem, for James' hovedindvending imod tv-filmene er, at dialogen ikke er god nok.

Phyllis Dorothy James White er født d. 3. august 1920 og er baronesse af Holland Park. Hun bor i London.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar